Utgave 2018-1 er for salg hos Narvesen og utvalgte bensinstasjoner

Litt om USACARS 2018-1


Nå er utgave 1 i vår 11. årgang ute hos Narvesen og utvalgte bensinstasjoner. Totalt så er et 261 steder man kan kjøpe USACARS i løssalg.

 Lederen tar vi med her:

 

SELVKJØRENDE BILER

     De fleste har nok fått med seg det enorme arbeidet alle bilprodusenter jobber hardt med for tiden. Selvkjørende biler. Alle, inkludert de amerikanske bil produsentene i tillegg til andre aktører har satt av store summer for å ikke havne i bakevjen. Nå har ikke vi en komplett oversikt men det virker som de fleste har satt en dato for når bilene skal være klare. Noen produsenter viser biler uten ratt i det hele tatt. Vi som bor nærme Nordpolen ler jo litt når vi ser bilene med en hel haug med sensorer og kameraer montert på taket. Ja, de vil fungere kjempefint på Hardangervidden med 5 meter høye brøytekanter og mye snø i veibanen….

     Alt blir bedre men utfordringene for å få alle biler til å kunne kjøre overalt helt uten fører er veldig langt frem i tid. Men i enkelte områder der det blir laget til sløyfer med sensorer og kjørebaner spesielt laget for disse bilene vil nok få se biler som kjører av seg selv om ikke så mange årene. I USA for eksempel så er truck-næringen interessert i dette for det er visstnok enormt mange sjåfører som går ut pensjonisttilværelsen og yngre sjåfører er vanskelig å rekruttere. Og i for eksempel taxi-næringen så vil det for de store selskapene være fint å slippe å ansette og lønne personell. Men så er det jo dette med at når en ny teknologi kommer på plass så krever det personell for å drifte disse. I tillegg så blir det mer kompliserte systemer som skal vedlikeholdes. Har man ikke hørt helt siden 60-tallet at automatiseringen vil overta? Jo, men nå er det jo heldigvis slik at vi er sosiale vesen så vi vil nok heller ha mennesker å snakke og drøfte med istedenfor en maskin som en programmerer har laget koden til.

     Elektriske biler er også i skuddet for tiden men å ha de som selvkjørende er ikke helt enkelt. Datamaskinen om bord er enormt kraftig og trenger mye strøm. De krever i følge Woongjung Jang hos Hyundai mellom 1 og 2 kW. Dette gir sterkt redusert kjørelenge for en elektrisk bil. Hm, dette hører man ikke så ofte. Og hva med all data som samles? Noe lagres i bilen og noe lastes opp for det kan virke som at man faktisk må ta vare på dette en viss periode. Og kanskje det aller viktigste er hvem er ansvarlig ved en kollisjon. Totalt sett, så kan nok vi som liker å styre vår egen bil kose oss en god del år til….

  

Vennlig hilsen

Bjørn Kaspersen